Congres Mensenhandel 2021
Op 25 februari jl. vond het jaarlijkse congres van Simon van der Aa weer plaats. Dit jaar was anders dan andere jaren. Door het coronavirus en de maatregelen was het niet mogelijk om dit jaar een fysiek congres te organiseren. De congrescommissie heeft de afgelopen maanden alles op alles gezet om hier toch een succesverhaal van te maken. Door middel van een online congres kon het congres doorgang vinden. Er was een breed scala aan sprekers en workshopgevers uit het hele land. Vanuit hun eigen werkkamers vertelden zei via een digitaal platform de bezoekers iets over hun kennis en werkzaamheden op het gebied van mensenhandel. Het onderwerp mensenhandel is een breed onderwerp, dat van vele kanten belicht kan worden. De congrescommissie heeft er dit jaar voor gekozen om het onderwerp niet enkel vanuit juridisch oogpunt te belichten, maar ook vanuit een psychologisch oogpunt.
De commissie was tezamen met de voorzitter van het bestuur aanwezig bij het mediabedrijf, die de congrescommissie deze dag hielp met de technische kant van het online congres. Het congres startte om 10:25 uur met een voorwoord van de voorzitter van de congrescommissie. Dit werd uitgezonden vanuit de ruim opgezette studio waar vandaan de dag werd gestreamd. De eerste workshop werd verzorgd door Sandra van den Berg van CoMensha, het landelijke Coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Zij vertelde de kijkers thuis over wat CoMensha is en wat zij doen om slachtoffers van mensenhandel te helpen. Daaropvolgend werd de tweede workshop gegeven door Ron Uyttenboogaard en Roland Blomsma, coördinatoren bij het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM). Zij hebben verteld over de intelligencebeelden van trends en fenomenen betreffende mensenhandel en mensensmokkel. Achteraf was er na beide workshops de ruimte voor het stellen van vragen door middel van een chat functie op het digitale platform.
Na een lunchpauze heette professor Knigge de deelnemers welkom, het plenaire gedeelte van de dag kon van start gaan. Professor Knigge leidde daarnaast de dag in met een inleidend voorwoord over het onderwerp. Daarna stond er een viertal lezingen op het programma. De eerste spreker was niemand minder dan mr. W.J.B. (Warner) ten Kate, Landelijk Officier van Justitie Mensenhandel en -smokkel van het Landelijk Parket bij het Openbaar Ministerie. Hij vertelde de kijkers thuis over de aanpak van het Openbaar Ministerie bij de bestrijding van mensenhandel. Hierna was prof. dr. M.J. (Masja) van Meeteren aan de beurt. Zij is hoogleraar Criminologie aan de Radboud Universiteit en universitair hoofddocent Criminologie aan de Universiteit Leiden en gaf een lezing over arbeidsuitbuiting. Na beide lezingen was er een mogelijkheid tot het stellen van vragen. Professor Knigge las deze vragen voor en stelde deze aan de sprekers. Hierna was er tijd voor een korte pauze.
Vervolgens vonden er nog twee lezingen plaats. De eerste lezing werd afgetrapt door maar liefst vijf sprekers. Allen werkzaam bij het bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Drs. R. (Robbert) Hoving sprak als hoofd van het bureau. Daarnaast spraken Mr. M.M. (Merel) Rademaker, S.E. (Suze) Hageman, A. (Annabelle) Kuipers, M. (Madeleine) van der Bruggen. Last but not least was het aan Mr. R.J.P. (Roger) Lambrichts en dr. M.T.A. (Marian) Tankink om ons mee te nemen in hun verhaal. De heer Lambrichts is senior officier van justitie bij het Landelijk Parket. Mevrouw Tankink is een medisch antropoloog. Een aparte combinatie valt zo te zeggen, maar niets bleek minder waar. Met hun verhaal over de psychische gevolgen van seksueel geweld en slachtofferverklaringen in mensenhandel zaken bleven de kijkers tot op het laatste moment geboeid.
Met bijna honderd aanmeldingen voor ons online congres en zo veel interessante sprekers vanuit verschillende vakgebieden, kijken wij terug op een geslaagd congres. Wij willen de congrescommissie en de sprekers dan ook nogmaals bedanken voor hun tijd en enorme inzet in deze rare tijden.