Verslagen
Verslagen activiteiten 2024/2025
Bezoek aan PI Veenhuizen Norgerhaven
Op vrijdag 6 september bracht Simon van der Aa een bezoek aan de PI Veenhuizen Norgerhaven. De PI bestaat uit een huis van bewaring, een gevangenis en een vadervleugel. Binnenkort wordt hier tevens een jeugdinrichting aan toegevoegd. De PI heeft in totaal plek voor 242 gedetineerden.
Tijdens dit bezoek hebben we een presentatie gekregen van de directeur. Hij heeft ons onder andere meegenomen in het proces van aanhouding en het in bewaring nemen tot aan het re-integratieproces en de vrijlating. Het was een hele interessante middag, waarin we een kijkje hebben kunnen nemen achter de schermen van de gevangenis!

Actief ledenweekend Ameland
13 t/m 15 september vond het Actiefledenweekend 2024 plaats op Ameland. Hier hebben wij een weekend vol gezellige activiteiten gehad en hebben wij mogen genieten van het heerlijke weer.

Bezoek aan Anker & Anker
Op donderdag 19 september heeft Simon van der Aa weer een bezoek gebracht aan het kantoor Anker en Anker in Leeuwarden.
Daar hebben wij een interessante lezing gekregen van strafrechtadvocaten Tjalling van der Goot en Ronald Knegt. Zij hebben onder meer verteld over het leven als strafrechtadvocaat en hoe zij te werk gaan met verdachten. Ook hebben wij handige tips gekregen om strafrechtadvocaat te worden.
De activiteit is afgesloten met een borrel in een café in de buurt. Daar hebben wij ook de gelegenheid gehad om vragen te stellen aan beide advocaten. Het was een erg leerzame en leuke activiteit!

Communicatietraining
Op vrijdag 27 september heeft de communicatietraining, onder leiding van mr. N. Gerlsma, plaatsgevonden. Tijdens de training kregen de deelnemers handige tips over onder andere stemgebruik en de invloed van je lichaamshouding. Daarnaast hebben de deelnemers geoefend met presenteren. Kortom de training was erg waardevol voor niet alleen studentenrechtbank, maar ook voor de praktijk in de toekomst!

Bezoek aan politie Groningen Rademarkt
Op vrijdag 4 oktober is Simon van der Aa afgereisd naar het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen. Hier kregen wij een interessante lezing over de organisatie van de politie en eventuele carrieremogelijkheden. Ook was er volop ruimte om vragen te stellen aan de politieagenten die ons te woord stonden, over bijvoorbeeld hun eigen carriere, maar ook over het politiewerk op straat.
Verder kregen wij een rondleiding door het bureau. Het was een erg leuke, informatieve en vooral geslaagde activiteit!

Kroegcollege: Geroganiseerde criminaliteit
Op maandagavond 11 november vond het eerste kroegcollege van Simon van der Aa plaats. Deze avond stond in het teken van georganiseerde criminaliteit waar twee sprekers aan bod kwamen. De eerste spreker was een politieagent die heel duidelijk de problematiek van georganiseerde criminaliteit in Nederland uiteen zette, ondersteunt door relevante cijfers en statistieken.
Na een korte pauze was het tijd voor de tweede spreker, advocaat mr. Ten Have. Hij deelde zijn perspectief op georganiseerde criminaliteit aan de hand van een bekende strafzaak uit zijn eigen praktijk. De zaak betrof de zogenaamde ‘zwembadmoord’, waarbij een criminele organisatie een belangrijke rol speelde.
Kortom, het was een zeer leerzame en gezellige avond waarbij we afsloten met een hapje en drankje. Wij hopen jullie weer te zien bij het symposium en tweede kroegcollege.

Lezing FIOD
Afgelopen dinsdag hebben twee rechercheurs van de FIOD een lezing gegeven over deze bijzondere organisatie. De rechercheurs hebben uitvoerig verteld over het werk wat ze doen en wat voor uitdagingen er bij dit werk horen. Ter ondersteuning hiervan is een (geanonimiseerde) casus besproken door de rechercheurs. Ook was er volop de gelegenheid voor vragen en interactie. Al met al was het een zeer interessante lezing die voor herhaling vatbaar is!

Pleittraining
Op maandag 25 november vond de pleittraining van Simon van der Aa plaats, verzorgd door drie advocaten van Snorn Strafrechtadvocaten. Tijdens deze training kregen verschillende studenten de kans om te pleiten, waardoor zij konden ervaren hoe het is om een pleidooi of requisitoir te presenteren voor een publiek. Na afloop ontvingen de deelnemers uitgebreide feedback.
De advocaten gaven waardevolle tips over onder andere houding, stemgebruik en technieken om overtuigend over te komen. Hierdoor konden de studenten niet alleen hun vaardigheden aanscherpen, maar ook meer zelfvertrouwen opbouwen.
De middag was niet alleen leerzaam voor de studenten die pleitten, maar ook voor de toehoorders. Voor iedereen bleek het een waardevolle ervaring, zowel als voorbereiding op de studentenrechtbank als voor hun toekomstige carrière in de juridische praktijk.

Bezoek aan IBT Zuidlaren
Op 29 november 2024 is Simon van der Aa afgereisd naar het centrum voor Integrale Beroepsvaardigheden Trainingen (IBT) in Zuidlaren. We begonnen de (vroege) ochtend met een vragenrondje aan een van de politiedocenten, waardoor we van alles te weten zijn gekomen over het opleidingsproces van de politie. Daarna mochten we zelf aan de bak! Er werd een heus parcours uitgezet, waar we moesten klimmen, rennen en springen om daarna gelijk te oefenen met het arresteren van een van de politieagenten. Ook mochten we een kijkje nemen in in de schiethal, waar we zelf mochten oefenen met het schieten. Het was al met al een zeer leerzame, geslaagde (en uitputtende) dag!

Lezing Bureau HALT
Op maandag 16 december hebben wij een lezing gekregen van een medewerker van bureau HALT. Ze heeft ons onder andere verteld wat haar werkzaamheden zijn, hoe jongeren bij HALT terechtkomen en waar het HALT-traject uit kan bestaan. Ook was er ruimte om vragen te stellen en er zijn veel interessante vragen naar voren gekomen.
Het was een hele interessante en leerzame avond!

Lezing RIEC
Op maandag 3 februari hebben een aantal enthousiastelingen van Simon van der Aa een lezing gevolgd van het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum). Tijdens deze lezing hebben we inzicht gekregen in het werkveld van de RIEC, dat zich richt op het aanpakken van ondermijning. Er werd uitgelegd hoe criminelen vaak de boven- en onderwereld met elkaar verbinden, bijvoorbeeld door illegale praktijken te verrichten achter legale bedrijfsstructuren. De focus van het RIEC is onder andere het voorkomen en tegengaan van deze praktijken.
Aan de hand van een tijdlijn, waarin duidelijk werd hoe de georganiseerde criminaliteit in Nederland zijn beloop neemt, werd duidelijk hoe ondermijning tegenwoordig in elkaar steekt. Het was een zeer leerzame lezing, waar veel ruimte was voor vragen!
Buitenlandse reis: Lissabon
Van 10 t/m 14 februari 2025 vond de jaarlijkse Buitenlandse Reis plaats, met dit jaar als bestemming het prachtige Lissabon! Tijdens een prachtige zonnige week, genoten we van een week vol juridische en culturele hoogtepunten.
Als juridische activiteiten brachten we een bezoek aan het Constitutioneel Hof van Portugal, waar we meer leerden over de Portugese rechtsstaat en de werking van het Hof. Daarnaast volgden we een boeiende Criminal Law Class bij CCA Law Firm, waar we inzicht kregen in de strafrechtelijke uitdagingen binnen het Portugese rechtssysteem.
Naast deze inspirerende juridische programmaonderdelen was er natuurlijk ook ruimte om de stad te verkennen en te genieten van al het moois dat Lissabon te bieden heeft.
Kortom, een onvergetelijke week om op terug te kijken!
Klik hier om meer foto's te bekijken.
Pleitinstructie
Dinsdag 18 februari hebben wij een pleitinstructie gekregen van Ivonne Leenhouwers, strafrechtadvocate. Pleiten is iets dat wij tijdens de studie niet veel hoeven te doen, maar dit wordt in de praktijk wel veel gedaan. Daarom heeft mr. I.E. Leenhouwers ons hier in de afgelopen pleitinstructie meer over verteld. We hebben het bijvoorbeeld gehad over de opbouw van het pleidooi en ook heeft ze een aantal van haar eigen pleidooien voor ons voorgedaan. Op deze manier hebben wij gezien hoe een pleidooi in elkaar kan zitten, wat je kan doen met je stem en houding en hebben we verschillen gezien. Mr. I.E. Leenhouwers heeft ons verschillende tips meegegeven en wij hebben een erg leerzame middag gehad.
Den Haag: Bezoek Internationaal strafhof en Kantoorbezoek.
Op 21 februari bezochten we Den Haag en gingen langs bij het Internationaal Strafhof (ICC) en Haagrecht Advocaten.
Tijdens de rondleiding bij het ICC kregen we uitleg over de rol en werkwijze van het hof, dat zaken behandelt zoals genocide en oorlogsmisdaden. Een lezing gaf inzicht in hoe zaken worden geselecteerd en vervolgd, en de juridische procedures die daarbij komen kijken.
Bij Haagrecht Advocaten woonden we een lezing bij over cassatieprocedures en de rol van de Hoge Raad. Na afloop was er een borrel, waar we in een informele setting konden napraten en netwerken.
Het bezoek bood een waardevolle inkijk in zowel de internationale als nationale rechtspraktijk.
Symposium Levenslang: een balans tussen recht en menselijkheid
Op 27 februari hield Simon van der Aa haar symposium. Tijdens het symposium over de levenslange gevangenisstraf werd uitgebreid stilgestaan bij de spanning tussen recht en menselijkheid. Vanuit verschillende vakgebieden, recht, criminologie en slachtofferbelangen, werd belicht hoe ingrijpend deze straf is en welke dilemma’s daarbij komen kijken.
Vanuit verschillende perspectieven werd ingegaan op de regels en wetten rond levenslang. Ondertussen maakten de verhalen van slachtoffers en nabestaanden duidelijk hoe groot de impact is op betrokkenen. Juist doordat al deze perspectieven samenkwamen, ontstond een genuanceerde discussie met veel inzichten.Eén ding werd wel duidelijk: er is geen makkelijke oplossing, en de balans tussen recht en menselijkheid blijft een lastige kwestie.
Het symposium gaf een boeiende en toegankelijke inkijk in dit complexe onderwerp en liet zien hoe verschillend er over levenslang gedacht wordt.
Klik hier voor meer foto's.